Kender du din gearstang?

Vidste du, at dit nervesystem kan køre i tre forskellige gear? Hvordan din verden ser ud afhænger af dit gear - bogstaveligt talt. Gearet påvirker hvad du ser og hører. Hvordan du forstår hvad der sker. Hvordan du selv reagerer. Og dit helbred.

Skiftet mellem gearene foregår tit ubemærket. Nogle af os skifter hyppigt, andre har et foretrukket gear. Gearene og skiftet mellem dem sker i kroppen og er målbart. Transmissionen foregår gennem det nervebundt, der kaldes Vagus nerven, som ligger på forsiden af rygsøjlen og forbinder vores organer med hjernen.

Vores nervesystem har udviklet sig på denne måde for at styrke vores chancer for at overleve i en farlig verden, hvor bjørne og løve lurede. I dag kan et uhensigtsmæssigt gear give os stress eller blokere for venlighed og fællesskab, selvom det er det, vi længes efter.

De tre gear kan kaldes Kontakt, Kæmp/flygt og Frys.

Kontakt-gearet

Du opererer ud fra kontakt-gearet når du føler dig tryg og har en oplevelse af at høre til. Her er du indstillet på at bekræfte kontakten og kommunikere med andre mennesker. Det afspejler sig også i kroppens funktioner:

I denne tilstand er der mere blodforsyning til den fine muskulatur i ansigt, øre og stemmebånd. Din ansigtsmimik bliver mere nuanceret, og din evne til at tyde andres følelser ud fra ansigt og stemme er styrket. Hørelsen skærpes i det område, hvor den menneskelige stemme lyder, og svækkes i andre frekvenser. Dine øjne stiller skarpt på kortere distance. Din egen stemme bliver blødere og signalerer at du føler dig tryg.

Dialog i denne tilstand er afspændt og samtidig fokuseret, og du har en fornemmelse af kontakt med personen over for dig. Og det er også en rigtig god tilstand at være i for dit helbred:Din fordøjelse og dit immunsystem arbejder effektivt.

Flygt/ Kæmp-gearet

Dette gear er forbundet med frygt og vrede. Selvom det er mange generationer siden det kunne betyde forskellen på liv eller død, om vi var hurtige til at reagere på en løvesilhouet i horisonten, er vores hjerner stadig på vagt over for pludselige trusler.

Din fysiologi opfører sig anderledes. Dit afstandssyn og din evne til at opfange bevægelser i periferien styrkes, og hørelsen udvides til hele registret, især lave frekvenser. Din egen ansigtsmimik bliver mindre differentieret, og når du står over for et menneske med neutralt ansigtsudtryk, opfatter du det spontant som fjendtligt. Det gør du ikke i Kontakt-gearet.

Blodforsyningen går til kroppens store muskler og du er parat til at reagere hurtigt. I dette gear kan impulsen til at kæmpe eller flygte overskrive rationelle risikoanalyser. Fordøjelsen sættes i bero. Immunsystemet er indstillet på at hele sår og ikke indre vedligeholdelsesopgaver.

Frys-gearet

Dette gear har evolutionen givet os til at sikre overlevelsen når alt håb synes ude, som når musen bliver slap mellem kæberne på katten, selvom den stadig lever. Frys-oplevelsen er både fysisk og psykisk.

Hjerterytmen falder betydeligt, åndedrættet bliver mere overfladisk. Vi oplever at blive fjerne fra omgivelserne, og hastigheden i neuronerne falder markant; vi bliver langsommere opfattende.

Dyb skam kaster os ind i dette gear, såvel som rædsel, håbløshed eller dyb tristhed. En oplevelse af at være følelsesløs, desorienteret eller udenfor fortæller at det er her, du er. I denne tilstand er det umuligt for dig at sige chefen imod, og du er ikke i stand til at forsvare en kollega, der bliver mobbet. Du ønsker bare at forsvinde.

Hvad kører du helst i?

Kontakt-gearet er der, hvor vi er afslappede og hvor vores krop vedligeholder sig selv bedst. Når vi er uden for fare, er det her, vi har det bedst. Men mange af os er så bange for ikke at slå til eller frygter et bagholdsangreb, at vi opererer fra Kæmp/flygt-gearet en stor del af tiden.

Kæmp/flygt-gearet giver os muligheden for en hurtig spurt eller en nævekamp, der er overstået på relativt kort tid. Vores kroppe bliver slidt, hvis vi vedvarende opererer herfra: Fordøjelsesproblemer øget følsomhed over for depression, infektioner, autoimmune sygdomme (f.eks. leddegigt), koronar hjertesygdom (snævre blodårer i hjertet) og nogle kræftsygdomme.

Dertil kommer ubehaget ved at være i dette gear. Det er svært at være nærværende med børn, kolleger og venner. Det er svært at udvikle trygge og gensidige relationer. Behov for hvile, leg, lethed, samhørighed og kontakt opleves i højere grad som uopfyldte.

Hvor er den #¤%# gearstang?

Gearstangen hedder indføling. Vi kan normalt ikke skifte gear ved at bebrejde eller punke os selv til det. Vi må begynde med at udvise forståelse over for den del af os, der varetager vores sikkerhed. Det er jo det, Kæmp/flygt- og Frys-gearet gør.

Det kan lyde sådan her - sagt tavst til os selv: "Jeg mærker mit hjerte slår hårdt og hurtigt, og mit åndedræt er kort. Er det mon fordi jeg længes efter at kunne være tryg og sikker her? Tak, krop, fordi du varetager min overlevelse. Jeg er sikker her, nu." Det lyder måske ikke af meget, men det er ike sjældent  blot det, der skal til.

For nogle af os er det ikke muligt at høre en indre, omsorgsfuld stemme. Har du det sådan, har du brug for at der er én, der med varme og forståelse taler med dig om det, der opleves truende. En, der ikke forklarer og giver dig råd, men som simpelthen er interesseret og positivt indstillet over for din oplevelse.  Efterhånden vil du kunne tale til dig selv på samme måde - og dit bekymrede hjerte falde til ro.

Og til andre tider er der pinefulde oplevelser fra fortiden, der skal genkendes og holdes med varme og forståelse for at vores nervesystem bliver trygt nok til at vende 'hjem' til Kontakt-gearet. I sådanne situationer er det hjælpsomt at få hjælp fra en, der sammen med dig undersøger, hvad der er sket, åbent og venligt.

Gear og arbejdsklima

Hvis din arbejdsplads især opererer i kæmp/ flygt-gearet, er der formentligt et højt stressniveau og medarbejderne er på dupperne over for hinanden eller for forhold uden for afdelingen. Nye medarbejdere vil blive smittet af stemningen og være mere tilbøjelige til at køre i samme gear.

Hvis arbejdspladsen eller afdelingen er domineret af kontakt-gearet, er det formentlig et sted hvor man føler sig velkommen, og hvor der er et behageligt niveau af tillid til stede.
En arbejdsplads domineret af frys-gearet vil derimod opleves som stillestående; som om noget er galt, som uudtalte regler, utydelighed i kommandovejene eller som en venten på afvikling.

Arbejdskulturen er foranderlig i takt med hvilke medarbejdere, der former den. Men lige som nogle mennesker kan have kæmp/ flygt- eller frys-gearet som deres foretrukne, kan en afdeling eller en hel arbejdsplads også have det. Det er her en indfølende virksomhedskonsulent med øje for disse sammenhænge kan hjælpe.

Find din gearstang

Ring til mig og opdag hvordan coaching foregår. Det er ganske gratis.

Vælger du et samtaleforløb med mig, vil du få en håndgribelig oplevelse af at komme tilbage til Kontakt-gearet - igen og igen, indtil du selv kan finde derind. Undervejs taler vi om alle de ting, der stresser eller truer dig, og du finder tilgængelige løsninger på det, der synes svært uden støtte.

Book din første, gratis samtale her.