Giv kollegaen en bedre ferie

Og undgå selv at bruge den første uge på at få vejret

Glæder du dig også til mere tid til familien, måske en rejse, eller uger hjemme? Tag ikke glæderne for givet!
Mere end 50% af os oplever stressede situationer i sommerferien, og 41,7% vender tilbage til jobbet med mindre energi, end da de tog på ferie, Ifølge en undersøgelse refereret i magasinet Q.

 

Er du også en af dem, der har høje forventninger til alt det, der skal ske mens jobbet er sat på pause? Høje forventninger er nemlig hovedårsagen ? NU skal der leges, grilles, elskes, opleves og slappes af. Skuffelsen bliver stor, hvis det regner, børnene skændes og ægtefællen er vranten.

En anden årsag er, at vi har bedre tid til at mærke os selv, og for nogle indebærer det ikke bare mere nydelse, men også at anspændthed, utryghed og irritation pludselig kan mærkes. Ufordøjede hverdagsrester kan følge med og gøre det svært at koble fra.

Nysgerrighed hjælper

Alt dét kan vi ikke hjælpe vores kollega af med. Men med nysgerrighed og et øjebliks lytning kan vi prime grundlaget for at kollegaen lægger mærke til de gode oplevelser, når de sker, og gå til eventuelle skuffelser med overskud.

For som regel er det hverken Eiffeltårnet eller hvalsafarien, vi tænker ømt tilbage på. For de fleste af os er det det stille øjeblik på molen, eller grineflippet mens vi ventede på vejhjælp, eller dén dovne time i græsset, hvor tiden stod stille. Alt det, som de ambitiøse planer ikke har med. Selv en 'bare derhjemme'-ferie kan være spækket med øjeblikke, der gør godt og sætter noget fri.

Her er nogle simple spørgsmål, du kan stille din kollega, der begynder at tale om den forestående ferie:

  • Hvad er det bedste, du kan huske fra ferien i fjor?
  • Hvad glæder du dig mest til?
  • Hvad vil du allerhelst kunne tænke tilbage på, når vi ses igen?
  • Hvordan kunne du tænke dig at håndtere det, hvis noget spænder ben for feriehyggen?

Og her gælder det om at afstå fra at give gode råd. Kollegaen har meget større glæde af at finde sine egne specialdesignede svar. Udover at dine forslag aldrig kan tage alle kollegaens forhold i betragtning, kan velmente råd skabe forbehold og dårlig samvittighed hos modtageren, når hun/ han ikke efterlever dem.

Hvorfor er kollegaens ferie dit anliggende?

Livskvalitet på arbejdet handler om relationer. Når vi viser interesse og ønsker godt for hinanden, bliver arbejdspladsen også et tryggere og varmere sted at være for os selv. I hverdagens travlhed misser vi tit de små øjeblkikke, hvor vi har muligheden for at smøre det sociale maskineri.

Det er selvfølgelig at skære alle over én kam - så tjek om det gælder for dig: Hvad har været dine mest dyrebare øjeblikke på arbejdet? Og de værste? Har det noget med dine relationer at gøre?

Er du ferieparat?

Er du feriestresset allerede inden de magiske uger? Mange af os skal have afsluttet opgaver, måske gjort klar til at en kollega kan overtage, og mens kollegaerne er borte, skal vi se efter deres ting. Sidste arbejdsdag bliver en ubønhørligt hård bagkant.

At gå fra en stresset periode til ferie kan være en hård nyser. Stress giver kort lunte, tunnelsyn og nedtrykthed. Det er helt almindeligt at bruge den første halvdel af ferien på at få skuldrene ned - og det er jo egentlig spild af ferie, for måske kunne det gøres anderledes?

Målrettet coaching på din før-ferie situation vil give dig overblik, overskud, og gøre dig parat til at tage på ferie uden at skulle bruge den første uge eller mere på at ryste arbejdets slutspurt af dig.

Her er nogle af de emner, der typisk dukker op:

  • Svært ved at bede om hjælp og aflastning
  • Ordet 'Nej!' er ikke til at finde, når det gælder
  • Når jeg prioriterer, sætter jeg altid egne behov sidst
  • Det er for dårligt at de andre ikke hjælper/ forstår/ etc.

Sådan behøver det ikke være!

Jeg glæder mig til at være din sparringspartner og støtte.
Book din første tid her - eller svar på dette nyhedsbrev.
Hvis du efter den første samtale ikke er fuldt ud tilfreds, afbryder vi forløbet og der er ingen regning. Så din risiko er overskuelig.

Hvad venter du på?