Afbrydelser havde en grund

Flere teammedlemmer på et fælleskontor havde opbygget en irritation grænsende til allergisk reaktion over for den unge mand, vi kalder ham Lars, som havde en vane med at afbryde, når de andre sad fordybede i deres opgaver. Lars kunne finde på at spørge ud i rummet, om nogen kunne huske et givet postnummer, og han ønskede gennemlæsning og bekræftelse på ting, der af resten af teamets medlemmer blev anset for rutineopgaver.  Lars selv mærkede den uvilje, de øvrige nærede mod ham, og han prøvede at komme ind i varmen ved at være imødekommende og snakkesalig, hvilket havde den modsatte effekt.

En undersøgelse af Lars' behov bag hans vane med at stille elementære spørgsmål viste, at han følte sig isoleret og længtes efter kontakt, og appel til de andres ekspertise var en spontan strategi. Da kollegerne, som længtes efter arbejdsro, respekt og fordybelse, hørte det, skete der på stedet en optøning.

Fra afbrydelser til respektfuld kontakt

Det var ikke nødvendigt at indgå nye aftaler; det  kom helt af sig selv: Når kollegerne alligevel rejste sig for at gå til kopirummet eller kaffeautomaten, rundede de Lars' bord for at sige en enkelt bemærkning. Lars selv var ikke en mand af mange ord, og blot få sekunders kontakt med kollegerne nu og da gjorde ham anderledes rolig, og han gik over til at sende sine anmodninger om godkendelse af tekst på email, så kollegerne ikke behøvede at lade sig afbryde.

Hvor Lars før havde været isoleret og kollegerne anspændte over de mange afbrydelser, hjalp behovsbaseret kommunikation teamet til at udvikle en kultur af venlighed og accept. Det var sårbart for Lars at stå frem, men investeringen kom mangefold igen for hele teamet.

Har din virksomhed en case, der kan blive det næste gode eksempel?

 

Skriv et svar